Keresztszalag szakadás kutyánál, műtét

E-mail Nyomtatás PDF

Keresztszalag szakadás kutyáknál, műtét

 

Kutyák esetében keresztszalag szakadásnál túlnyomó többségben( 90-95%) a térdízületben lévő  kettő keresztszalag közül az elülső sérül, károsodik és szakad el, a hátulsó jóval ritkábban. A keresztszalag szakadásának következtében egyből komoly fájdalom tapasztalható, a kutya sántít egyértelműen és az elszakadt keresztszalagból az ízület üregébe gyulladáskeltő faktorok válnak ki és ezek a szintén rögtön kialakuló instabilitással együtt rövid időn belül térdízületi gyulladáshoz vezetnek. Eleinte akut gyulladás ( térdízületi duzzanat, effusió, komoly fájdalom) később rövid időn belül krónikus gyulladás, arthrosis ( fájdalom csökken, duzzanat csökken) alakul ki.

 


Ahogy a szalag sérül, vagy elszakad a combcsont minden lépésnél lecsúszik a sípcsont platójáról, mivel nincsen semmi ami megtartsa. Ez az állandó csúszkálás a térdízületben lévő C-alakú porcokat(meniscus) folyamatosan károsítja és idővel ezek kopásához, sérüléséhez vezet. Ha a porcokból leválik egy darab akkor a térdben lévő fájdalom, gyulladás fokozódik. Ez olyan, mintha a cipőnkbe egy kavics kerülne és minden lépéskor nyomná a talpunkat, fájdalmat indukálva.

 


Egyszerű fizikális vizsgálattal legtöbbször megállapítható kutyáknál az elülső keresztszalag szakadás és biztosan kimondható a térdszalag szakadásának diagnózisa: pozitív fióktünetnek hívjuk, ha a sípcsont és a combcsont egymáshoz viszonyítva előre-hátra rendellenesen elmozdítható. Ez olyan, mint amikor egy fiókot ki-be húzgálunk. Egyes esetekben, például ha  a kutya ellenszegül, krónikus esetben a kialakuló artrózis, fibrosis esetében enyhe bódításban kell megvizsgálni a beteget, szükség esetén RTG felvételeket készíteni 2 irányból.

fióktünet

 

Egyéb tesztek is használhatóak( mint pl. Spavin-teszt,  a tibiális kompressziós teszt) , de szükség lehet CT/MRI vizsgálatokra is( pl. meniscus sérülés megítélése) a keresztszalagok szakadásának biztos megállapításához.

Súlyeloszlási tanulmányok alapján a sérült hátsó lábra csak kb. 20-25 %-a jut a testsúlynak, értelemszerűen ezáltal a másik oldali végtag túlterhelődik! Nagymértékben fokozódik ezáltal a másik oldali térd, térdszalagok sérülésének esélye!

Következésképpen ha megtörtént  a baj, kutyánk térdében elszakadt a keresztszalag akkor rögtön, rövid időn belül javasoljuk hozzáértő szakember által történő ellátását az adott problémának, ezáltal megelőzhető a krónikus, visszafordíthatatlan folyamatok kialakulása és a másik oldali végtag hasonló, túlterhelés következtében kialakuló sérülése!

Legtöbb esetben( ha  a meniscus sérül akkor 100%ban) elkerülhetetlen valamilyen műtéti megoldás.( szalagpótlás, TTA, TPLO, egyéb műtét)

MŰTÉTEK

Emberekkel ellentétben teljesen más módszereket kellett kidolgozni az állatorvos sebészeknek(kutyáknál pl. TTA, TPLO, TTO, CBLO, szalagpótlás), mivel teljesen más a térdízület szögellése, ezáltal a megterhelése is, mint állatoknál.

Eleinte az elszakadt keresztszalag rögzítő erejének pótlásával próbálkoztak a sebészek világszerte. Erre számtalan műtéti technika létezett, létezik, mind extracapsuláris( ízületen kívüli) , mind intracapsularis( ízületen belüli ) rögzítések, közérthetően szalagpótlás valamilyen anyaggal. Sokszor azonban , főleg nagytestű, nagy mozgásigényű kutyáknál, ezek ellenére is folytatódtak az arthrotikus folyamatok.Minden esetben a térdízületi műtéteknél a térdízület feltisztítását( cleaning up) el kell végeznünk.Ez tulajdonképpen az elszakadt keresztszalagok maradványainak és a levált porcdaraboknak az eltávolítását, a térdízület feltisztítását jelenti.

 

Extracapsuláris rögzítés, amikor ízületen kívül pótoljuk az elszakadt keresztszalagot lefutásának irányába szintetikus, nem felszívódó, erős fonalakkal:

 


 

Intracapsuláris( ízületen belüli) szalagpótlás esetén vagy a széles combpólyából készített nyeles lebeny segítségével, vagy szintetikus fonalakkal pótoljuk az elszakadt térdszalagot.

 

Később a térdízület biomechanikájának jobb megismerése után újabb kutya térdízületi műtéti ( TTA, TPLO) technikák fejlődtek ki , melyek már nem az elszakadt szalag pótlására irányultak, hanem a térdízületben különböző erőátviteli pontok módosításával érik el a térdízület stabilitását.

A sípcsont platója(teherviselő felszín) minden kutyában caudálisan,  hátrafelé lejt. Ennek a lejtési szögnek egyenesbe hozásával a lejtés megszűntethető, ezáltal az elszakadt keresztszalag stabilizáló hatására nem lesz szükség.

Ez olyan mintha egy kiskocsit lejtős talaj helyett egyenes, vízszintes felszínre helyezünk és így már  nem szükséges rögzítés( szalag) ahhoz , hogy ne guruljon el.

 

Manapság két legmodernebbnek vélt és leggyakrabban használt biomechanikai módszer műtéti technika a TTA és a TPLO. Minden esetben komoly speciális TTA és TPLO számítási és szerkesztési  számítógépes feladatok, műtéti tervezés előzi meg a beavatkozást, ezek birtokában, ezekkel együtt megyünk be a műtőbe. Pro és kontra kitaláljuk az előnyöket és lehetséges hátrányokat számbavéve, hogy melyik betegnél melyik műtéti megoldás, esetleg melyek kombinációja eredményezi a leggyorsabb felépülést! A talán két legújabb technika a TTO és a CBLO az előző kettő pozitív tulajdonságait ötvözi, ezeket a műtéteket is elvégezzük már Magyarországon mi is!

Hívjon Bizalommal ! Mi valóban segítünk..... 

Dr.Fux Attila DVM  állatorvos sebész 06/70/252-3483

facebook 

twitter 

www.kutyaterd.hu