Patellaficam kutyáknál, műtét

Nyomtatás

Patellaficam( térdkalácsficam, patella luxatio) kutyáknál

 

Az elülső keresztszalag szakadás mellett ez  a másik leggyakoribb térdprobléma kutyák esetében. Főként kistestű kutyák betegsége, leggyakrabban valamilyen congenitalis, veleszületett elváltozás is van  a patellaficam hátterében.

kutya patellaficam

Patellaficamról beszélünk, ha  a térdkalács mediális(befelé) vagy laterális(kifelé) irányba, rendellenesen elmozdulva elhagyja az árkát. Döntő többségben( 90-95%-ban) mediális irányú patellaficammal találkozunk, laterális ritka, főleg nagytestű kutyák betegsége.  Normál esetben a combcsonti condylusok által képezett árokban ( sulcus trochlearis) siklik a patella( pontosabban a négy irányba szalagok által kihorgonyzott térdkalács alatt mozog a combcsont- femoropatelláris szánizület). Ha bármilyen mértékben, bármilyen irányban ez kimozdul, kimozdítható ad max. nyújtott végtagnál az minden esetben kórosnak minősül.

patellaficam kutya

A kutyák patellaficamának hátterében lehet trauma, sérülés is, de döntő többségben örökletes bántalom, és gyakran kétoldali.

Alapvetően egy összetett betegségről beszélhetünk( ezért műtéti megoldása sem egységes, sokszor különböző technikákat , kombinációkat alkalmazunk sebészként), combcsont, sípcsont, patellaárok deformitásai akár önállóan, akár kombináltan okozhatják. Bírálati szempontból két kategória létezik kutyák patellaficamánál: mentes és nem mentes( ezen belül I-IV. fokozat állapítható meg súlyossági foktól függően)

A kutyák patellaficam szűrése, vizsgálata és megállapítása alapvetően fizikális vizsgálattal történik, ezért is nagyon fontos, hogy kellően tapasztalt, az ortopédiában jártas állatorvos végezze! Szükség esetén RTG vizsgálat is szükséges lehet.

 

Minden esetben javasolt a beteg műtéti kezelése, mert az időben elvégzet műtéttel, későbbi betegségek előzhetőek meg!!! Patellaficam tulajdonképpen a térdizület instabailitásához vezet, ezáltal a keresztszalag szakadás esélye sokkal nagyobb, gyakran találkozunk a 2 betegséggel együtt. Gyakran alakul ki súlyos krónikus izületgyulladás, mivel a ki-be ugráló térdkalács ledarálja, lekoptatja az izületi porcot, akár le is vállhatnak nagyobb darabok, melyek komoly fájdalmat jelentenek.

 

 

Hívjon Bizalommal ! Mi valóban segítünk....

Dr. Fux Attila DVM, sebész állatorvos  06/70/252-3483 

facebook

twitter